Καλώς ήρθατε...

Σε αυτό το ιστολόγιο η γιαγιά τζογια, θα αφηγήτε παλιές ιστορίες ζωής....
....αλλά και μυρωδάτες συνταγές γεμάτες από αναμνήσεις ζωής.




Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Ρολά πορτοκαλιού



Υλικά
1 κιλό χοντρόφλουδα πορτοκάλια
1 κιλό και 200 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο και 200 ml νερό
1 λεμόνι

Εκτέλεση

Τρίψτε αν θέλετε ελαφρά τα πορτοκάλια.
Κόψτε τις κορυφές του καθενός και προσεκτικά χαράξτε τη φλούδα σε φέτες μέτριες και αφαιρέστε τις προσεκτικά, να μην κοπούν.
Σε νερό τις βάζετε ίσα να ζεματιστούν για 1 λεπτό.
Τις βάζετε σε λεκάνη με κρύο νερό να τις σκεπάζει.
Αφήστε τις να σταθούν 1 μέρα, αλλάζοντας το νερό 2 φορές. Πετάξτε το νερό και στραγγίστε τις φλούδες ελαφρά.
Τυλίξτε σε ρολάκι την καθεμιά μπήγοντας 1 οδοντογλυφίδα στην καθεμία για να μην ανοίξει.
Σε κατσαρόλα βάλτε το νερό με τη ζάχαρη χωρίς να ανακτέψετε.
Αφήστε να πάρει μια βράση, να κοχλάσει.
Βάλτε τις φλούδες μέσα.
Χαμηλώστε το μάτι στο 4 ή 5, ανάλογα με την κουζίνα ώστε να μην κοχλάζει το σιρόπι, αλλά να βράζει.
Χρειάζεται περίπου μια ώρα να "δέσει" καλά το σιρόπι.
Κουνήστε την κατσαρόλα ανά διαστήματα.
Το σιρόπι είναι έτοιμο μόλις ρίξετε 1 σταγόνα σε κρύο πιάτο και στερέψει, δηλαδή δεν "τρέχει" αν γείρετε το πιάτο.
5 λεπτά πριν το τέλος ρίξτε το χυμό λεμονιού κι ανακατέψτε απαλά να μη χαλάσουν οι φλούδες.
Αποσύρετε από τη φωτιά κι αφήστε το γλυκό να κρυώσει μες στο σιρόπι.
Μόλις κρυώσει τελείως αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και βάζετε τις φλούδες σε βαζάκια.
Περιχύνετε με το σιρόπι να καλύπτει το γλυκό.
Διατηρείται καιρό και στο ψυγείο είναι πολύ δροσερό!



















Λίγα μυστικά ακόμα
Ισως σας περισσέψει λίγο σιρόπι αλλά καλύτερα να περισσέψει παρά να μην έχετε να καλύψετε τελείως το γλυκό στα βάζα! Αν το γλυκό δεν καλύπτεται με σιρόπι ίσως μουχλιάσει!
Αντί για χυμό λεμόνι μπορείτε να βάλετε 5 κουταλάκια γλυκόζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου