Καλώς ήρθατε...

Σε αυτό το ιστολόγιο η γιαγιά τζογια, θα αφηγήτε παλιές ιστορίες ζωής....
....αλλά και μυρωδάτες συνταγές γεμάτες από αναμνήσεις ζωής.




Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Αυγολέμονο

Σούπα αυγολέμονο Κεριώτικο.Την τρώμε όλο το χειμώνα και κυρίως τα Χριστούγεννα.

Υλικά
1 μεγάλο πουλερικό (κότα, κόκκορα ή καλύτερα γαλοπούλα)
1/2 κιλό ρύζι για πιλάφι
1 ποτήρι του νερού χυμό λεμόνι
8 αυγά
2-3 κλωνάρια σέλινο
λίγο αλάτι
τριμμένο πικάντικο τυρί (ντόπιο Ζακυνθινό τυρί ή έντονη κεφαλογραβιέρα)
πολύ πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε το πουλερικό σε μια κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό, που ίσα να το σκεπάζει και το ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Μόλις βράσει το πουλερικό, όχι όμως να διαλύεται, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε τόσα φλυτζανάκια του καφέ ρύζι,όσο τα άτομα που θα φάνε. Ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε σε μεγάλο μπωλ τα ασπράδια των αυγών μέχρι να πήξουν,να γίνουν ωραία μαρέγκα. Προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών ανακατεύοντας απαλά. Κατόπιν προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους ανακατεύοντας απαλά. Χρησιμοποιούμε ενα αυγό για κάθε άτομο.Στη συνέχεια με μια βαθιά κουτάλα παίρνουμε λίγο ζουμί από την κότα και το ρίχνουμε μέσα στα αυγά,να ζεσταθεί λίγο το μείγμα.Αφού ανακατέψουμε το μείγμα το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ρύζι και κατεβάζουμε από την φωτιά.Ανακατεύουμε σιγά σιγά να δέσουν όλα τα υλικά μαζί.
Παλαιότερα και ακόμα και σήμερα όταν έριχναν τα αυγά στην κατσαρόλα, δίνανε και φιλάκια για να μην κόψει το φαγητό!Το αυγολέμονο μπορεί να γίνει και με μοσχάρι ή μπορείτε να βάλετε και κοτόπουλο και γαλόπουλο και μοσχάρι.

Σερβίρουμε με αρκετό ντόπιο τυρί τριμμένο και μπόλικο πιπέρι.

Καλή επιτυχία!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου