Καλώς ήρθατε...

Σε αυτό το ιστολόγιο η γιαγιά τζογια, θα αφηγήτε παλιές ιστορίες ζωής....
....αλλά και μυρωδάτες συνταγές γεμάτες από αναμνήσεις ζωής.




Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Νηστήσιμη σπανακόπιτα


Υλικά

  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο

  • 1/3 κούπας λάδι

  • 3/4 κούπας κρεμμύδι τριμμένο

  • 8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

  • 1 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

  • 1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο ή μάραθο

  • αλάτι, πιπέρι

  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο

  • 3/4 κούπας λάδι ή σπορέλαιο

  • 3/4 κούπα σόδα (ανθρακούχο νερό)
  • Εκτέλεση

    Καθαρίστε, πλύντε και στραγγίστε καλά το σπανάκι. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει, ρίξτε και σωτάρετε ελαφρά μέσα σ' αυτό τα δύο κρεμμύδια και το πράσο. Ρίξτε το σπανάκι, το άνηθο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ανακατέψτε και κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά. Στρώστε σε ταψάκι τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα ένα - ένα. Απλώστε επάνω σ' αυτά το μίγμα του σπανακιού, πασπαλίστε στην επιφάνεια λίγο πιπέρι φρεσκοκομμένο και στρώστε από επάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα και πάλι ένα - ένα. Χωρίστε την πίτα σε κομμάτια, περιχύστε τη με όσο λάδι περίσσεψε και βάλτε τη στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ψήστε τη 15', βγάλτε την και περιχύστε τη με τη σόδα. Ξαναβάλτε τη στο φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο, ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας, 45' περίπου. Μια υπέροχη πίτα.Καλή όρεξη


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου