Ακόμα έχω μπροστά μου την εικόνα της γιαγιάς μου όταν ζύμωνε ψωμί.Αυτή η μυρωδιά δεν πρόκειτε ποτε να ξεχαστεί.Έστρωνε το τραπέζι τσι γωνιάς με κουβέρτες να είναι έτοιμο για να βάλει το ψωμί και είχε κάψει τον φούρνο.Είχε βάλει την σκάφη ανάμεσα σε δύο καρέκλες της κουζίνας.Φόραγε μαντήλι στο κεφάλι και έπλενε τα χέρια της και ζύμωνε.Έβαζε το ψωμί πάνω στις κουβέρτες ,το σταύρωνε και το σκέπαζε και το άφηνε να γένει.Εγώ όμως περίμενα να κρατήσει λίγο από το ζυμάρι του ψωμιού, για να μας φτιάξει τηγανόψωμα.Αυτά τα περιμέναμε πιο πολύ και από το ζεστό ψωμί.Οι εικόνες είναι πολύ ζωντανές στο μυαλό μου.Κράταγε λίγη ζύμη την έπλαθε να γίνει πλακουτσή και την πίεζε με ένα πηρούνι , να έχει πάχος περίπου ένα πόντο.Έβαζε στο τηγάνι λάδι και το έβαζε πάνω στην σόμπα με τα ξύλα να κάψει .Έριχνε μέσα το τηγανόψωμο και το άφηνε να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο πλευρές.Μετά μας έβαζε μέλι ή ζάχαρη και ήταν η τέλεια λιχουδιά.
Εκτός από το ζυμάρι του ψωμιού φτιάχνουνε τηγανόψωμα με τα εξής υλικά:
1/2 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι του κρασιού κρασί
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
1 φλυτζανάκι του καφέ ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σε μια λ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου