Καλώς ήρθατε...

Σε αυτό το ιστολόγιο η γιαγιά τζογια, θα αφηγήτε παλιές ιστορίες ζωής....
....αλλά και μυρωδάτες συνταγές γεμάτες από αναμνήσεις ζωής.




Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Φιτούρες


Είναι ένα γλύκισμα που κατασκευάζεται από σιμιγδάλι και είναι συνυφασμένο με κάθε γιορτή στην ντόπια καθημερινής μας ζωή.Μαζί με το παστέλι είναι τα γλυκίσματα που είναι απαραίτητα σε κάθε πανηγύρι.
Υλικά:
3 κιλά νερό
1 κιλό σιμιγδάλι
λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Βράζουμε το νερό μαζί με το αλάτι.Όταν κοχλάζει αρκετά ρίχνουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρις ότου η ξύλινη κουτάλα σταθεί όρθια(να γίνει μια μέτρια κρέμα,ούτε πολύ πηχτή ούτε πολύ αραιή).Λαδώνουμε ενα ταψί και ρίχνουμε την ζύμη.
Την στρώνουμε καλά με μια κουτάλα για να γίνει λεία η επιφάνεια.Αν θέλουμε ρίχνουμε πολύ ελάχιστο λάδι επάνω.Μετά από 12 ώρες έχει κρυώσει και χαράζουμε την ζύμη σε κομμάτια λοξά όπως το γαλακτομπούρεκο.Σε λίγο λάδι καυτό ρίχνουμε τα κομμάτια και τα τηγανίζουμε και από τις δύο μεριές μέχρι να κάνουν μια χρυσοκκόκινη κρούστα.
Προσοχή:θέλει λίγο λάδι την φορα και όταν τελειώνει συμπληρώνουμε ξανά γιατί με αυτό τον τρόπο η φυτούρα κάνει μια ωραία κρούστα.Τις γαρνίρουμε με ζάχαρη και κανέλα

***Από το βιβλίο Παραδοσιακή Ζακυνθινή κουζίνα της κας Μ.Φιορεντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου