Καλώς ήρθατε...

Σε αυτό το ιστολόγιο η γιαγιά τζογια, θα αφηγήτε παλιές ιστορίες ζωής....
....αλλά και μυρωδάτες συνταγές γεμάτες από αναμνήσεις ζωής.




Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Κρεατόπιτα Κερίου


Κατά τα έθιμά μας η πίτα αυτή τρώγεται την Τσικνοπέμπτη το βράδυ στο Κερί και μόνο εδώ.
Λοιπόν παρακάτω σας παραθέτω όλη την διαδικασία.
Υλικά:
1 κιλό κατσίκι μπούτι
1 κιλό αρνί μπούτι
1 κιλό χοιρινό μπούτι
5 σκόρδα χλωρά
1 ματσάκι μάραθο
άγρια χόρτα(τσιγαρίδια)
1 φύλλο δάφνης,πιπέρι,αλάτι
Μια κουταλιά της σούπας πάστα
1 ξυλάκι κανέλα
Λίγο γαρύφαλο
Λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο
3 ποτήρια νερό
2 φλυτζάνια του ταγιού λάδι
2 φλυτζάνια του καφέ ρύζι
Υλικά ζύμης:
1 κιλό αλεύρι
χλιαρό νερό όσο πάρει
αλάτι χοντρό

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το αλάτι με το νερό μέχρι να λιώσει.Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι σιγά- σιγά ,το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μαλακιά η ζύμη.
Στο τέλος ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι.
Κόβουμε το κρέας σε πολυ μικρά κομματάκια.Το ρίχνουμε στο νταβά και αλατιπιπερώνουμε.
Σε πολύ χαμηλή φωτιά τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κρέατος περίπου 1/2 ώρα.Όταν αρχίζει να ροδίζει ρίχνουμε το σκόρδο και το μάραθο ψιλοκομμένο.Προσθέτουμε την δάφνη,την κανέλα,τα γαρύφαλα,το τυρί,την πάστα, ρίχνουμε το ρύζι,τα τσιγαρίδια και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.Αμέσως ρίχνουμε το νέρο.
Κατεβάζουμε από την φωτιά.Τ' αδειάζουμε σε ένα ταψί.Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ίσα μέρη.Ανοίγουμε την ζύμη στο μήκος του ταψιού.Και στρώνουμε το ένα μέρος στο πάτο του ταψιού.Περίπου να έχει η ζύμη ένα δάχτυλο πάχος.Βάζουμε το κρέας μέσα στο ταψί και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη ρίχνοντας από πάνω με μια κουτάλα λίγο από το ζουμί για να γίνει ακόμα πιο νόστιμο το φύλλο.Βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου μια ώρα.Όταν αρχίζει να ροδίζει η ζύμη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Καταλαβαίνουμε αν είναι έτοιμο όταν δούμε ότι έχει πιεί το ζουμί του και μείνει με το λάδι του.


Καλή σας όρεξη!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου