Καλώς ήρθατε...

Σε αυτό το ιστολόγιο η γιαγιά τζογια, θα αφηγήτε παλιές ιστορίες ζωής....
....αλλά και μυρωδάτες συνταγές γεμάτες από αναμνήσεις ζωής.




Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Μπομπότα ή καλαμποκομαγέρεμα

Η μπομπότα είναι μια γλυκιά πίτα, την οποία την έτρωγαν κατά την περίοδο της φτώχειας, της Γερμανικής και Ιταλικής κατοχής.
Στο Κερί την αγαπούσαν πολύ , την έφτιαχναν στο φούρνο και μόλις την έβγαζαν,έτσι ζεστή-ζεστή , όπως ήταν την έβαζαν μέλι και την έτρωγαν.
Υλικά:
3 ποτήρια του νερού καλαμπόκι
6 ποτήρια του νερού χλιαρό νερό
1/2 ποτήρι του νερού λάδι
Χυμός από 3 πορτοκάλια
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
1 ποτήρι σταφίδες μαύρες ή σουλτανίνα
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι γαρύφαλο τριμμένο
1/2 κουταλάκι κανέλα
λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το καλαμπόκι και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το καλαμπόκι.Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά.
Όταν το μίγμα πήξει το αδειάζουμε σε ένα ταψάκι αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει και το ψήνουμε περίπου για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.
Θυμάμαι η γιαγιά μου την μπομπότα την έλεγε καλαμποκομαγέρεμα και το έφτιαχνε σε σόμπα με ξύλα που είχαμε στην γωνιά μας και ήταν το μόνο γλυκό που έφτιαχνε τόσο συχνά, γιατί ήταν πολύ εύκολο,τα υλικά πολύ οικονομικά, το τρώγαμε όλοι,ήταν πολύ- πολύ νόστιμο και γιατί μοσχοβολούσε όλο το σπίτι.

1 σχόλιο:

  1. Μια άλλη παραλλαγή και πιο γρήγορη, που έφτιαχνε η γιαγιά είναι:Έβραζε το καλαμπόκι με το νερό μέχρι να διαλυθεί,έριχνε σιγά σιγά το λάδι,την ζάχαρη,την σταφίδα και λίγο αλάτι,το έβραζε πέντε λεπτά και το έβαζε στα πιάτα βάζοντας επάνω και λίγη κανέλα.Αυτό το έλεγαν οι παλιοί και νιανιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή