Καλώς ήρθατε...

Σε αυτό το ιστολόγιο η γιαγιά τζογια, θα αφηγήτε παλιές ιστορίες ζωής....
....αλλά και μυρωδάτες συνταγές γεμάτες από αναμνήσεις ζωής.




Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ραφιόλια


Τα ραφιόλια τα έφτιαχνε η γιαγιά μου η τζόγια, όταν ήμουν πάρα πολη μικρή και ακόμα έχω ζωντανή την μοσχοβολάδα που είχε όλο το σπίτι όταν τα έφτιαχνε.

Τα ραφιόλια είναι είδος δίπλας,απλά είναι πολύ πιο μικρά και όχι τόσο μελωμένα όπως οι δίπλες.Το σίγουρο όμως είναι ότι αν τα δοκιμάσετε θα τα λατρέψετε όπως εγώ:



Υλικά:

2 κιλά αλεύρι(πολύ ψιλό)

Μισό κιλό λάδι
3 αυγά

4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα

6 πορτοκάλια

2 ποτηράκια του ποτού κονιάκ

1 ποτηράκι αλυσιβα

λάδι για τηγάνισμα

σουσάμι
κανέλα

μέλι


Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε λεκάνη το λάδι,το αλέυρι,τα αυγά χτυπημένα,τη σόδα διαλυμένη στο χυμό από τα πορτοκάλια,τη ζάχαρη,το κονιάκ,την αλυσίβα(η αλυσίβα γίνεται,βράζοντας σε κατσαρόλα λίγο νερό και λίγη στάχτη.
Την αφήνουμε να κατακάτσει και παίρνουμε ένα ποτηράκι) και ζυμώνουμε καλά ώσπου να γίνει μια ζύμη που να ανοίγεται σε λεπτό φύλλο.
Αν είναι σκληρή προσθέτουμε λίγο νερό.
Ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλα λεπτά,τα κόβουμε σε λωρίδες και μετά την κάθε λωρίδα την κόβουμε σε μικρούς ρόμβους (τετράγωνα ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε,απλά επειδή η γιαγιά τα έκανε ρόμβους για αυτό και σας το προτείνω) και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
Τα βάζουμε σε μια πιατέλα τα περιχύνουμε με μέλι,σουσάμι και κανέλα και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου